Kookclub: Grieks – voorgerecht

Hoog tijd voor een nieuwe blog! Door drukte en het mooie weer is het er veeeels te lang niet van gekomen. Uiteraard heb ik niet stil gezeten in de keuken…

Een tijdje geleden vertelde ik jullie al over mijn kookclubje. Eén keer in de zoveel tijd kom ik samen met vriendinnetjes Rianne en Nina om uitgebreid voor elkaar te kokkerellen. Een tijdje geleden was het alweer tijd voor onze derde ‘bijeenkomst’. Nadat we heerlijk Italiaans hadden gegeten bij Rianne en Indonesisch bij Nina thuis, was het mijn beurt. Na lang wikken en wegen besloot ik voor de Griekse keuken te gaan. Tomaat, aubergine, oregano, fetakaas en heel veel knoflook. Niet zo raar dat dit één van mijn favoriete keukens is, toch?! Ik heb de verschillende gangen weer opgedeeld, nu het voorgerecht van Nina (Griekse hapjes), binnenkort mijn hoofdgerecht (kippenpootjes, gehaktballetjes, koolsalade, tzaziki en groentenspiesjes) en het nagerecht van Rianne (Griekse yoghurttaart).

Het voorgerecht was zo lekker dat we zo veel gegeten hadden dat we nauwelijks honger hadden tijdens het hoofd- en nagerecht. Dus vooral een keer maken! Vooral de melitzanosalata vond ik heerlijk…

Melitzanosalata
Ingrediënten:

  • 3 grote aubergines
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • zout en peper
  • 1 kopje olijfolie
  • peterselie, fijngehakt
  • stukjes tomaat
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 125 g fetakaas

Hoe maak je het?
Maak een gedeelte van de olijfolie heet in een koekenpan.
Snijd de aubergine in kleine stukjes en doe dit samen met de tomaat en de ui in de pan.
Roer even door, doe de deksel op de pan en laat het op een laag pitje 15 minuutjes smoren.
Doe het geheel in een schaal en prak het fijn. Voeg nog wat olijfolie, de fetakaas en mayonaise toe. Breng op smaak met zout en peper. Tot slot doe je de peterselie erop!

Geitenkaasprutje uit de oven
Ingrediënten:

  • Een grote plak geitenkaas
  • 2 a 3 tomaten
  • olijfolie
  • oregano
  • zwarte peper (gemalen)
  • verse basilicum

Hoe maak je het?
Spoel de tomaten af en snijd ze in heel kleine stukjes. Snijd ook de geitenkaas in heel kleine stukjes.
Doe alles in de ovenschaal en overgiet het geheel met veel olijfolie. Roer alles door elkaar en doe er veel oregano en een beetje zwarte (gemalen) peper bij.
Zet het geheel in de oven op 150 graden. Ga af en toe eens kijken en roer telkens alles goed door elkaar. Het geheel moet een papje worden. Giet olie bij indien nodig.
Wanneer alles gesmolten is, is het klaar.

Gegrilde fetakaas uit de oven
Ingrediënten:

  • 1 plak feta
  • Gegrilde paprika
  • Groene en zwarte olijven
  • ui
  • tomaat
  • olijfolie
  • basilicum
  • oregano
  • munt

Hoe maak je het?
Pak een stuk aluminiumfolie en leg hier de plak fetakaas op.
Bestrooi de feta met stukjes fijn gesneden ui, kleine stukjes tomaat, olijven en gegrilde paprika.
Voeg ongeveer 5 eetlepels olijfolie toe en de basilicum, oregano en munt.
Vouw het pakketje dicht en plaats in een voorverwarmde over (200 graden) voor ongeveer een half uur.

De receptjes zijn afkomstig van Smulweb.nl.

2 reacties

  • Marieke, August 4, 2010 @ 10:02

    Ik ben gek op Grieks eten! Dit klinkt echt verrukkelijk!!

  • Rianne, August 10, 2010 @ 20:33

    Het was heeeerlijk! Vooral de melitzanosalata, jummm

Andere links naar deze blogpost

RSS feed voor reacties op deze post. TrackBack URI

Laat een reactie achter