Bladerdeegtaart met spinazie, ricotta en spek

Bakken en vrouwen: een gouden combinatie. Op een of andere manier geeft het gewoon een kick om wat ingrediënten bij elkaar te gooien, dat in de oven te zetten en er een mooi gerecht uit te zien komen.

Een taart hoeft natuurlijk niet altijd zoet te zijn, er zijn ook ontzettend veel heerlijke hartige taarten. Zoals deze variant. Ideaal voor een lunch of als avondmaaltijd met een lichte salade erbij. Koud is deze taart ook onwijs lekker, dus laat gerust een stukje over. Als dat lukt! ;-)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 7/8 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 600 gram bladspinazie
  • 250 gram ricotta
  • 4 handjes geraspte oude kaas
  • 3 grote eieren
  • 2 teentje knoflook, uitgeknepen
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • zout en peper

  

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Wok de spinazie totdat alles geslonken is, giet het vocht af en snijd de spinazie fijn.
- Bak de spekjes en de ui lekker krokant, giet het vet af en bak de knoflook ook nog eventjes mee.
- Beleg een ingevette taartvorm met de plakjes bladerdeeg zodat er een taartbodem met een korte opstaande rand ontstaat. Plak de plakjes goed aan elkaar en online casino druk ze stevig aan elkaar vast. Prik met een vork gaatjes online casinos in australia in het bladerdeeg. Zet de bodem nu voor 10 minuten in de oven, zodat “ie al een beetje bruin en krokant wordt (anders wordt de onderkant niet goed gaar).
- Meng de eieren met de ricotta, oude kaas, fijngeneden spinazie en het spekjes/ui/knoflook-mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
- Haal de bodem uit de oven en giet het goedje in de vorm. Vouw de randen iets naar binnen.
- Bak de taart zo”n 25-30 minuten totdat de vulling stevig is en hij er mooi goudbruin uitziet.

TIP: Je kunt de taart extra lekker maken door er wat gesneden cherry tomaatjes en zongedroogde tomaatjes doorheen te doen en er wat lichtgeroosterde pijnboompitjes overheen te strooien. Dit had ik deze keer helaas niet in huis.

15 reacties

  • Marieke, March 9, 2010 @ 09:34

    Zo hee, dit is echt heerlijk!! Dit ga ik ZEKER een keer maken binnenkort!

  • Nina, March 9, 2010 @ 09:39

    Lekkerrrr. Zodra ik in mn nieuwe huisje een goede oven heb ga ik ‘m uitproberen :D

  • Sanne, March 9, 2010 @ 09:49

    Oeh, dit ziet er echt heerlijk uit. Net vriendin gesmst of ze vanavond bij me komt eten. Ik denk dat ik wel weet wat ik ga maken :-D .

  • Emy, March 9, 2010 @ 10:16

    Ik heb mogen genieten van deze taart en het was lekker! Makkelijk, snel en lekker…wat willen we nog meer?!

  • Eric, March 9, 2010 @ 11:10

    Ziet er lekekr uit maar ben geen fan van spekjes, kan ik er iets anders voor in de plaatst doen juffrouw Jet?

  • Peetje, March 9, 2010 @ 11:13

    Lijkt zalig Jetje! Ik ben enorm van de quiches zoals je weet, en deze ga ik zeker snel maken.

  • Jet, March 9, 2010 @ 11:13

    @Eric: je kunt ‘m ook lekker vegetarisch houden… Hoor ook wel eens dat mensen er gehakt doorheen doen, dus dat kan je ook proberen! :-)

  • carla roomer, March 9, 2010 @ 11:14

    Lieve kokkin, heb je ook een alternatief voor ricotta? Ben gewoon benieuwd.
    Liefs,
    Carla

  • Jet, March 9, 2010 @ 11:17

    @Carla: Misschien roomkaas met kruiden? Of creme fraiche?

  • Anne.., March 9, 2010 @ 20:15

    Jetje..Wat fijn om mijn favoriete recept terug te vinden op jou site…Overheerlijke taart! Kus Anne

  • Simone, March 10, 2010 @ 13:54

    Oh, ziet er eigenlijk best wel lekker uit! Ik hou wel van dit soort dingetjes! :D

  • Sanne, March 10, 2010 @ 20:40

    Toen je het recept zaterdag al noemde, klonk het heerlijk, maar het hier zien staan, maakt het nog lekkerder! Waarschijnlijk heb ik binnen nu en een maand een eigen oventje dus dan kan ik eindelijk dingetjes gaan bakken en dan ga ik deze taart zeker bakken :)

  • Melanie, March 11, 2010 @ 11:09

    Hai Jet !

    Wat een wonder dat ik jouw site tegen ben gekomen! Dat geeft me meer ideeën om ’s avonds eten te maken ! Super !

    Liefs, Melanie

  • MNQ, March 15, 2010 @ 19:08

    Super leuk, al die receptjes.. Zo doe ik nog eens wat inspiratie op. Deze taart lijkt me erg lekker, die ga ik binnenkort zeker een keertje maken!

    Veel succes met je blog, ik ga je even linken op de mijne :)

  • Judith, August 28, 2010 @ 16:53

    @Carla: Ik gebruik Mon Chou zacht & luchtig vaak als alternatief voor ricotta.

    Deze taart lijkt me lekker, ik ga hem zeer binnenkort eens proberen!

Andere links naar deze blogpost

RSS feed voor reacties op deze post. TrackBack URI

Laat een reactie achter